fbpx

Salah Faham Minyak Zaitun

“Tapi Gordon Ramsay tu pakai Minyak Zaitun untuk masak boleh pula? Apesal yang ni tak boleh?”

Chop choppp,

Sebenarnya ramai yang salah faham bahawa minyak zaitun ni boleh dimasak. Betul tapi tahu tak minyak zaitun ada beberapa kategori?

Minyak Zaitun yang boleh dimasak adalah minyak zaitun refined. Minyak zaitun ini boleh didapati di pasaraya dan ianya berkualiti rendah. Rasanya juga tidak terlalu kuat dan sesuai untuk digunakan untuk masakan.

Manakala minyak zaitun yang tidak boleh dimasak tetapi mempunyai kualiti yang sangat baik dan tinggi dengan khasiat adalah minyak zaitun extra virgin. Rasa minyak zaitun extra virgin ini pahit dan dia terasa sedikit pedas seolah-olah ‘peppery’ di tekak kerana ianya tinggi dengan oleocanthal.

Minyak zaitun extra virgin ini bagus untuk kesihatan tubuh badan kerana ianya mampu untuk membantu mengurangkan kolesterol dalam badan dan mengurangkan risiko serangan penyakit kardiovaskular serta mampu menurunkan tekanan darah tinggi.

Tapi, semua ini hanyalah bagus jika minyak zaitun extra virgin yang dibeli adalah betul betul asli dengan mendapat pengiiktiraf ORGANIK daripada KKM, contohnya seperti OLIVIE PLUS 30X ataupun OLIVIE POWER UP.

Beli yang ori, makan yang kualiti dari www.aafiyatmall.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *