fbpx
Vitamin E

Tanda-Tanda Anda Kekurangan Vitamin E

Kekurangan Vitamin E adalah perkara yang jarang-jarang sekali berlaku kepada orang yang sihat. Kekurangan ini selalunya mempunya kaitan dengan penyakit-penyakit tertentu. Terdapat beberapa tanda yang boleh menjadi petunjuk kepada kita bahawa kita sedang mengalami kekurangan Vitamin E. 

Fungsi Vitamin E. 

Buat yang belum lagi tahu apa itu Vitamin E. Vitamin E adalah sejenis vitamin yang larut lemak dan boleh dijumpai dalam banyak makanan. Badan kita sangat memerlukan Vitamin E kerana ia berfungsi untuk menguatkan sistem imun, mengendurkan saluran darah dan mencegah daripad darah membeku di dalamnya. 

Selain itu, Vitamin E juga turut bertindak sebagai antioksidan. Ia membantu melindungi sel-sel sihat daripada rosak akibat radikal bebas. Kalau nak tahu, sel-sel badan kita juga menggunakan vitamin E untuk berinteraksi antara satu sama lain dan untuk menjalankan banyak fungsi oenting yang lain. 

BACA JUGA : Fakta Minyak Zaitun Asli, Jangan Mudah Tertipu !

BACA JUGA : Ekzema Sungguh Menyeksakan !

BACA JUGA : Minyak Zaitun Mesra Alam: Diiktiraf ‘Carbon Neutral’ Oleh VINCOTTE

Jadi, apakah tanda-tanda seseorang itu kekurangan Vitamin E ?

1.Otot Menjadi Lemah.

Vitamin E ialah vitamin yang penting untuk sistem saraf pusat. Ia juga turut bertindak sebagai antioksidan yang mencegah tekanan oksidatif. Sekiranya berlaku kekurangan vitamin ini, ia boleh menyebabkan kerosakan saraf dan otot yang seterusnya membawa kepada kelemahan otot. 

2. Kebas dan bersemut. 

Kerosakan pada saraf juga boleh menyebabkan saraf tidak dapat mengahntar isyarat dengan betul. Akibatnya, ia menyebabkan rasa kebas dan semut-semut. Kerosakan saraf juga boleh menyebabkan hilang rasa di kaki dan tangan. 

3. Sistem imun lemah. 

BACA JUGA : Mudah Rasa Letih, Mata Kuning, Perut Buncit… Awas ! Ia Mungkin Hati Berlemak

BACA JUGA : Pahitnya Minyak Zaitun Ini… Tak Boleh Telan La !

BACA JUGA : Gabungan Duo Baharu Menjanjikan Perubahan Kesihatan Anda

Sistem imun yang lemah juga menjadi tanda kekurangan vitamin E dan kajian menunjukkan bahawa golonga berusia memerlukan Vitamin E yang lebih banyak akibat daripada perubahan terhaddap sistem imun yang berlaku selari dengan penuaan. 

4. Masalah penglihatan.

Kekurangan vitamin ini boleh melemahkan reseptor cahaya di dalam retina dan sel-sel di dalam yang lain. Lama-kelamaan, sekiranya tidak dirawat keadaan ini boleh menyebabkan buta atau hilang penglihatan. 

Salah satu cara untuk kita tingkatkan vitamin E dalam tubuh badan adalah melalui amalan pemakanan yang tinggi Vitamin E seperti sayur-sayuran berdaun, bijian penuh, kekacang dan lain-lain. Jadi, jom sama-sama kita tambahkan Vitamin E dalam tubuh badan kita dengan mengamalkan Tocotrienol Softgel kerana ia mengandungi kandungan Vitamin E dengan banyak. Ia adalah hasil daripada sumber Minyak Kelapa Sawit. Jom sama-sama kita Realisasi Gaya Hidup Aafiyat.

BACA JUGA : Kempen ‘Anti Sawit’ Akan Gagal Kalau Kita Tahu Perkara Ini…

BACA JUGA : Jangan Termakan Dengan Propaganda Barat. Semuanya MITOS !

BACA JUGA : Jangan Terkejut ! Hanya Dengan Vitamin E Kulit Anda Cantik Sekelip Mata !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *