fbpx
makanan organik

Penting Ke Makan Makanan Organik ? Ini 4 Manfaatnya

Kebaikan makanan organik itu memang tidak dapat kita sangkal lagi. Kini, ia telah jadi satu trend hangat di mana makin ramai peminat dan pengamal diet daripada sumber ini. Meskipun ia agak sukar dicari dan mahal dibeli, itu tidak akan menghalang orang ramai daripada terus memilih makanan organik berbanding makanan ‘moden’ yang sedia ada.

Apa Itu Makanan Organik ? 

Sebelum itu, buat anda yang masih lagi tidak tahu tentang apa itu makanan organik, makanan organik adalah produk makanan serta minuman yang diproses, dihasilkan dan dikilangkan secara tradisional dan bukan konvensional. Semua jenis makanan tidak kira daripada sumber haiwan atau tumbuhan yang irganik itu bebas dari anasir seperti racun, radiasi, dan lain-lain lagi. Selain itu, makanan organik ini juga turit tiada unsur daripada bahan tambahan seperti pengawet, pemanis, pewarna serta perasa yang akan menyebabkan kesan yang tidak baik.

Namun, persoalannya apakah kebaikan ataupun manfaat jika kita makan makanan yang organik ini ?

Manfaat Makan Makanan Organik

1.Risiko keracunan lebih rendah

Seperti sedia maklum, makana organik adalah makanan yang mungkin kurang atau tidak mempunyai langsung mengandungi bahan  yang telah tercemar dengan kotoran, serangga, racun, dan sebagainya. Disebabkan itulah risiko untuk kita mengalami masalah keracunan makanan adalah sangat rendah.

2. Antioksida yang lebih tinggi

Manfaat makanan organik bagi kesihatan bergantung kepada antioksidanya yang tinggi. Makanan yang organik mengandungi antioksida yang lebih tinggi berbanding makanan yang di tambah bahan yang lain seperti pengawet. Antioksida sangat penting untuk tubuh badan melawan dan mencegah infeksi serta radikal bebas.

3. Lebih Segar 

Makanan organik adalah lebih segar disebabkan tidak mengandungi bahan pengawet yang boleh membuatkannya tahan lama. Makanan organik juga mempunyai rasa yang lebih ‘pure’ kerana tidak dicampur dengan bahan yang lain.

4. Tiada penggunaan racun perosak

Dah nama pun organik, mestilah selamat dari bahan kimia ataupun racun. Bila penanaman menggunakan racun, sisa-sisa racun mungkin ada terlekat di makanan yang kita makan. Sebenarnya, banyak lagi kebaikannya dan sebagai pengguna kita haruslah bijak dalam membuat keputusan sebab banyak pengeluar yang kata mereka kononnya ‘organik’ tetapi tidak memenuhi standard yang sebenar.

Di Olive House, kami mendapat pengiktirafan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia iaitu Pengiktirafan Skim Pensijilan Makanan Organik.

OLIVE HOUSE TERUS MERAIH PENGIKTIRAFAN SKIM PENSIJILAN MAKANAN ORGANIK DARIPADA KKMMay be an image of slow loris and text that says "Cartilicato USeria Y20-0002 OG0010 Sehinggal Valid 6 KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA Ministry Health Malaysia PENSIJILAN MAKANAN RGANIK Malaysia SKIM PENSIJILAN MAKANAN ORGANIK ORGANIC FOOD CERTIFICATION SCHEME Kementerian Kesihatan Malaysia mengesahkan bahawa Minlstry of Health Malaysla hereby certifies that AAFIYAT MARKETING SDN BHD JALAN PERUSAHAAN6 LEBUHRAYA SULTANAH BAHИΨΑΗ OLIVE HOUSE KEDAH, MALAYSIA memenuhi syarat-syarat 2024 CR-240013 Siaran Media Olive House produk-produkb berikut: for Scheme 529 Minyak Zaitun Extra Virgin' /Extra Virgin Olive Oil 2. Butiran Ekstrak Buah Daun Zaitun Extracts Pearis Delima /Pomegranate Concontrated Pomogranate Minyak Kelapa Dara/ Coconut Oil Pengarah Kahan Keselamatan dan Kualiti Makanan Senior Qualiry Kementerian Kesihatan Malaysia"Pada 16 Julai 2020, Olive House telah menorehkan lembaran baru dalam sejarah sebagai Syarikat SME Bumiputera yang paling berprestij di Kedah dengan kecemerlangan yang tiada tandingan – iaitu meraih Pensijilan Makanan Organik Malaysia! Dengan penuh hormat, kami ingin mengumumkan bahawa pada tahun ini 2024, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sekali lagi telah memberikan pengiktirafan yang membanggakan iaitu Skim Pensijilan Makanan Organik kepada Aafiyat Marketing Sdn Bhd, yang membawa jenama Olive House, sebagai pengiktirafan yang tertinggi dalam industri ini. Bukan main lagi, lima produk hebat dari Olive House yang Berjaya meraih pengiktirafan ini:1. Minyak Zaitun ‘Extra Virgin’ – Olivie Plus 30X2. Butiran Campuran Ekstrak Buah dan Daun Zaitun – Olivie Power Up3. Jus Delima4. Jus Delima Pekat5. Minyak Kelapa Dara Skim Pensijilan Makanan Organik Malaysia bukanlah sesuatu yang biasa dan tidak ada apa-apa. Ia menandakan kecemerlangan tanpa kompromi dalam setiap titisan produk kami! Dengan ini, kami memberi jaminan kepada anda bahawa produk kami berada di dalam kualiti yang paling terbaik di pasaran. Kami percaya bahawa dengan Skim Pensijilan Makanan Organik Malaysia ini, kepercayaan dan keyakinan pengguna terhadap kualiti produk Olive House akan melonjak ke tahap yang lebih tinggi. Kami sentiasa komited dalam memastikan kualiti terbaik dalam setiap produk yang kami hasilkan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *