Cegah KANSER . Makan Sihat . Hidup Aafiyat

APA ITU SEL KANSER?

Sel kanser adalah sel luar biasa di dalam tubuh badan yang membahagi secara berterusan tanpa terkawal. Kelompok sel berlebihan ini digelar sebagai ketumbuhan atau pembentukan tumor. Kanser tumor atau tumor malignan boleh merebak sehingga menyerang dan merosakkan tisu serta organ-organ yang berhampiran dengan sel kanser. Lama-kelamaan, ia akan merebak dan membentuk tumor baru di bahagian anggota badan yang lain.

Wanita dan lelaki berisiko terhadap jenis kanser yang berbeza sebagai contoh Kanser Kolon, Paru-paru, Nasopharynx, Limfoma dan Prostat lebih cenderung berisiko kepada golongan lelaki. Manakala, wanita pula berisiko tinggi teradap Kanser Payudara, Kolon, Serviks, Ovari dan Paru-paru.

JENIS KANSER

Terdapat 3 Jenis Kanser di Malaysia:

  • KARSINOMA : Jenis kanser yang paling umum. Kebiasaanya berlaku di dalam tisu yang membahagi dengan cepat seperti sel-sel yang meliputi badan manusia termasuk kulit, usus, payudara, hati, dan saluran pernafasan. 
  • SARKOMA : Jenis kanser secara amnya berlaku pada tisu yang membahagi dengan kadar yang lambat seperti otot dan tisu saraf.
  • LEUKEMIA : Ini merupakan kanser pada sel darah

Pemakanan sihat dan seimbang, pengawalan pengambilan kalori, kerap bersenam dan menjauhi perkara seperti merokok, stress dan radiasi berlebihan boleh mengurangkan risiko mendapat kanser.

Tips Aafiyat, Jom Kita Amalkan Gaya Hidup Aafiyat!

Mengambil makanan yang kaya dengan antioksidan dapat membantu mengurangkan risiko mendapat kanser seperti buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin dan kekacang yang mengandungi bahan berfungsi antioksidan contohnya Polifenol, Hydroxytyrosol, Beta-karoten, Lycopene, Anthocyanin dan sebagainya.

Tips Aafiyat, Jom Kita Amalkan Gaya Hidup Aafiyat!

Mengandungi komponen fenolik yang bertindak sebagai antioksidan. 

Olivie Plus mengandungi 30 kali lebih banyak antioksidan yang dikenali sebagai ‘hydroxytyrosol’ yang turut dikenali sebagai “Superstar Antioxidant” dengan Nilai ORAC 15 kali ganda lebih tinggi berbanding teh hijau dan 3 kali ganda lebih tinggi berbanding CoQ10. 

Olivie Power Up, merupakan Gabungan Ekstrak Buah Zaitun mengandungi antioksidan ‘hydroxytyrosol’ bersama ‘Oleuropein’ yang diperolehi dari Daun Zaitun, menjadikan ianya satu formulasi sempurna padat dengan perlindungan antioksidan yang hebat. 1 sudu teh bersamaan khasiat di dalam 10 liter minyak zaitun extra virgin biasa dan 62 kali ganda antioksidan berbanding Olivie Plus. 

Wow.. dapatkan UltraPop dengan Kombinasi Olivie Plus dan Olivie Power Up dalam satu harga berbaloi.

Pelbagai penyelidikan terhadap Habbatus Sauda menemukan kesan positif berkaitan dengan kesannya sebagai bahan anti-radang dan anti-tumor serta meningkatkan sistem imunisasi badan.

Mendapat gelaran Si Buah Syurga. Buah Delima atau Ar-Rumman dalam Bahasa Arab mengandungi kehebatan sebagai agen anti-radang serta kaya dengan antioksidan polifenol yang mampu melumpuhkan beberapa jenis sel kanser dan memulihkan dinding arteri dari pengerasan akibat plak kolesterol.