fbpx
OBESITI

Turun Berat Badan dengan Minyak Zaitun

Sememangnya terdapat pelbagai faktor yang perlu diusahakan untuk menurunkan berat badan dan merawat obesiti, antaranya pemakanan yang sihat, melaksanakan aktiviti fizikal secara berterusan dan mengelakkan makanan yang boleh meningkatkan berat badan seperti gula dan karbohidrat ringkas.

Akan tetapi tahukah anda minyak zaitun ‘extra virgin’ merupakan salah satu ‘superfood’ yang boleh membantu untuk menurunkan berat badan, membakar lemak dan seterusnya membantu mengawal dan menurunkan berat badan. Berikut adalah beberapa sebab mengapa minyak zaitun boleh membantu:

1. Sumber lemak yang sihat

Minyak zaitun terdiri daripada lemak tak tepu, yang dianggap sebagai lemak yang menyihatkan jantung. Lemak ini boleh menjadi pilihan yang lebih baik berbanding lemak tepu atau trans yang terdapat dalam banyak makanan yang diproses. Pengambilan minyak zaitun sebanyak dua sudu setiap hari dalam diet seimbang boleh membantu menggalakkan profil lipid yang sihat.

2. Mengenyangkan dan membantu pengawalan

Lemak sihat dalam minyak zaitun boleh membantu meningkatkan rasa kenyang dan kepuasan makan. Ia juga membantu mengawal selera makan dengan lebih baik dan mengurangkan kemungkinan makan berlebihan, dimana ianya amat penting dan bermanfaat untuk menguruskan pengambilan kalori dan kawalan pengambilan makanan ke dalam tubuh badan

3. Penyerapan nutrien

Nutrien tertentu, seperti vitamin larut lemak (vitamin A, D, E, dan K), memerlukan lemak untuk penyerapan optimum. Minyak zaitun boleh membantu dalam penyerapan nutrien ini daripada makanan lain, memastikan badan anda boleh mengakses manfaatnya.

Tips Penting Mengurus Obesiti

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa mengurus obesiti melibatkan pendekatan yang komprehensif, termasuk diet seimbang, aktiviti fizikal yang kerap, pengubahsuaian tingkah laku dan campur tangan perubatan yang berpotensi. Jika anda bergelut dengan obesiti, anda dinasihatkan untuk berunding dengan profesional penjagaan kesihatan atau pakar diet berdaftar yang boleh memberikan panduan dan pelan yang sesuai yang disesuaikan dengan keperluan anda.

Wear a face mask

Eleifend nunc lectus pretium pellentesque quis mattis sapien dictumst id sociis et eget ultrices consectetur tellus, nulla aliquam in pellentesque congue sodales lorem interdum.

Felis ipsum arcu rutrum auctor diam pellentesque tellus dolor nunc, ut sem gravida urna nunc augue ullamcorper eleifend nibh tellus iaculis tempus, nec nec molestie habitant risus, eros, gravida habitasse ipsum tincidunt turpis sed cursus integer porttitor pretium, augue suspendisse.

Clean & Disinfect

Eleifend nunc lectus pretium pellentesque quis mattis sapien dictumst id sociis et eget ultrices consectetur tellus, nulla aliquam in pellentesque congue sodales lorem interdum.

Felis ipsum arcu rutrum auctor diam pellentesque tellus dolor nunc, ut sem gravida urna nunc augue ullamcorper eleifend nibh tellus iaculis tempus, nec nec molestie habitant risus, eros, gravida habitasse ipsum tincidunt turpis sed cursus integer porttitor pretium, augue suspendisse.

Kajian tentang Minyak Zaitun & Obesiti

Penggunaan minyak zaitun dapat membantu mengurangkan lemak badan dan menurunkan tekanan darah. Keputusan kami menunjukkan bahawa minyak zaitun harus dimasukkan ke dalam program terhad tenaga untuk rawatan obesiti.

Ia adalah salah tanggapan umum bahawa pengambilan lemak diet secara automatik membawa kepada penambahan berat badan. Trend rendah lemak yang muncul di Amerika Syarikat pada 1980-an dan 1990-an bertujuan untuk menggalakkan kesihatan jantung dan mengurangkan risiko penyakit kronik seperti obesiti, diabetes, dan penyakit jantung. Walau bagaimanapun, adalah jelas bahawa diet rendah lemak telah gagal. Kadar obesiti meningkat lebih daripada dua kali ganda sejak kita mula makan rendah lemak, menunjukkan masalah kesihatan awam yang ketara.

Penyelidikan semasa menunjukkan bahawa jenis lemak lebih penting daripada kuantiti. Tidak semua lemak dicipta sama apabila ia berkaitan dengan penambahan berat badan. Sesetengah lemak, seperti yang terdapat dalam minyak zaitun, adalah sihat dan boleh membantu mengawal berat badan. Kajian semula terhadap 12 ujian terkawal rawak yang diterbitkan dalam Journal of the American College of Nutrition pada 2017 mendapati bahawa penggunaan minyak zaitun dikaitkan dengan pengurangan ketara dalam berat badan, indeks jisim badan dan lilitan pinggang berbanding jenis lemak pemakanan yang lain.[ 1]

Sumber :

Pérez-Martínez P, García-Ríos A, Delgado-Lista J, Pérez-Jiménez F, López-Miranda J. Mediterranean diet rich in olive oil and obesity, metabolic syndrome and diabetes mellitus. Curr Pharm Des. 2011;17(8):769-77.

01.

Prepare

Ut pretium vitae, eget facilisis consequat maecenas ultrices nulla sit magna vitae orci scelerisque velit, auctor suspendisse tortor.

02.

Be Aware

Et nam sem eget sollicitudin id odio fringilla consequat, amet consectetur ac ut penatibus donec massa pulvinar et.

03.

Act

Consectetur dui integer egestas sagittis adipiscing tortor ut turpis cursus sed urna quis in id quis quam sed.