fbpx

Minyak Zaitun Asli dan Cuka Buah Berfungsi Sebagai \”fatburner\”

Rata-rata dikalangan kita mula mencari sesuatu yang boleh membantu proses menguruskan berat badan dan proses membakar lemak setelah makan macam-macam di musim perayaan ini.

Sehinggakan makanan-makanan begini digelar sebagai “fatburner”. Kerana ia memainkan peranan dalam proses badan membakar lemak ataupun kalori dari badan.

Selain daripada pengambilan makanan tinggi protein dan peningkatan aktiviti membakar kalori, pengambilan lemak sihat dari jenis mono-usaturated fats (MUFA) juga dapat membantu proses membakar lemak.

Ini kerana MUFA akan menjadikan seseorang berasa kenyang lebih lama (1). Dalam masa yang sama ianya dapat merendahkan hormon insulin iaitu hormon yang menggalakkan penyimpanan lemak.

Minyak zaitun asli antara kumpulan minyak yang mengandungi tinggi nilai MUFA. Terdapat kajian menunjukkan minyak zaitun asli dapat membantu menurunkan triglyceride, meningkatkan kolestrol baik HDL dan merangsang pelepasan GLP-1, salah satu hormon yang membantu menjadikan seseorang berasa kenyang (1).

Ada juga beberapa kajian menunjukkan minyak zaitun meningkatkan kadar metabolik dan menggalakkan pembakaran lemak (2,3,4).

Namun proses pembakaran lemak badan ini tidak akan efektif sekiranya tabiat pemakanan dan amalan gaya hidup sihat secara holistik tidak diamalkan.

Antara perkara utama yang masih ramai belum ketahui adalah tentang pengambilan karbohirat. Karbohidrat merupakan salah satu nutrient yang diperlukan badan untuk menghasilkan tenaga. Bahasa mudahnya adalah, badan akan baca karbohidrat sebagai gula. Gula ini diuraikan untuk membekalkan tenaga dalam kuantiti yang diperlukan manakala selebihnya akan disimpan sebagai lemak.

Karbohidrat yang baik adalah dari sumber yang mempunyai serat iaitu yang dipanggil complex carbo. Seperti beras perang, roti wholemeal dan banyak lagi. Apa yang perlu dielakkan adalah refined carbo seperti nasi putih, minuman manis, kuih muih, biskut dan banyak lagi. Karbohidrat jenis ini telah dibuang serat dan telah hilang vitamin dan mineral semulajadinya.

Refined carbo sangat cepat ditukar menjadi gula dan jumlah yang berlebihan sudah tentu akan tersimpan sebagai lemak. Ini akan membawa kepada risiko obesiti dan juga penyakit kardiovaskular dalam jangka masa panjang.

Bagi yang sedang fokus untuk membakar lemak dan menguruskan berat badan haruslah memilih sumber karbohidrat, kuantiti dan waktu makan yang betul. Selain daripada itu, makanan berproses dan makanan segera juga perlulah dielakkan.

Dalam masa yang sama aktiviti senaman dengan cara yang betul juga adalah perlu bagi membantu proses pembakaran lemak secara keseluruhan.

Menariknya tentang minyak zaitun ini adalah ianya juga dikenali sebagai lemak paling sihat dengan kehadiran bahan semulajadi yang bersifat antioksida, anti-kanser dan anti-keradangan. Kajian menunjukkan pemakanan yang mengandungi minyak zaitun asli mampu merendahkan risiko kanser dan penyakit kardiovaskular.

Selain daripada itu, pengambilan cuka buah juga dikaitkan dengan proses menguruskan berat badan. Ianya dikategorikan sebagai minuman probiotik yang membantu mengawal selera makan dan gula dalam darah. Pastikan anda memilih cuka buah semulajadi dan mengandungi “mother”.

Harus diingat pengambilan cuka mestilah dibancuh air dan antara kaedah mengamalkan cuka buah adalah selepas makan.

Tidak hairanlah ada yang menjadikan minyak zaitun dan minuman cuka buah sebagai salah satu sinergi makanan fatburner dalam usaha membakar lemak dan menguruskan berat badan.

>>> Lihat Minyak Zaitun Asli Di Sini
>>> Lihat Cuka Buah Semulajadi \”with mother\” Di Sini

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

3 thoughts on “Minyak Zaitun Asli dan Cuka Buah Berfungsi Sebagai \”fatburner\””

  1. salam..boleh tak kalau sembelit minum campuran minyak zaitun dengan sari cuka tin dalam nisbah 2 sudu minyak zaitun : 1 sudu cuka tin sekali bancuhan

    1. Terima kasih atas soalan Puan. Antara amalan terbaik minyak zaitun, adalah 1-2 sudu besar ketika perut kosong.

      Rasanya memang agak pekat, jadi sejurus selepas ambilan minyak, Puan boleh ambil air kosong atau air bancuhan Cuka Tin (Nisbah 1 sudu besar cuka dengan segelas air).

      Adapun bagi pengguna gastrik, bancuhan Cuka Tin disarankan diambil selepas makan. Lebih bagus lagi ditambah sedikit madu asli.

  2. saya dah try kalau minum minyak zaitun sahaja …tekak terasa kurang selesa kerana kepekatan minyak zaitun pmz itu.jadi bila campuran sct kira kurang loyanya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *