fbpx

Sayangilah Jantung Anda! Ketahui 5 khasiat Minyak Zaitun.

Soalan cepumas.. Masih ada lagi ka masyarakat kita yang tidak kenal tentang Minya Zaitun. Kalau nak di ikutkan dulu masa jadi doktor perubatan di hospital. Jujurnya memang tak pernah ambil tahu pun tentang Minyak Zaitun ni. Pukul rata sahaja semuanya asal nama supplements semua tak boleh.

Alhamdulillah.. Bila da makin berusia sikit ni. Jumpa ramai orang-orang lama, orang-orang yang lebih arif dalam bidang nutrisi dan perawatan yang lain-lain, barulah mula sedikit demi sedikit kesedaran tentang Minyak Zaitun.

Insya Allah, kalau masih ada yang belum kenal zaitun itu apa, jom saya kenalkan Minyak Zaitun sebagai sumber lemak sihat yang penting untuk tubuh badan kita. Lemak sihat inilah yang sepatutnya ada dalam diet harian setiap individu utk kekal sihat.

Ada beberapa manfaat Minyak Zaitun untuk kesihatan keseluruhannya. Namun, beberapa organisasi yang kita iktiraf kredibility kenyataan mereka sangat menganjurkan untuk mengamalkan “monounsaturated fat” ini dalam diet harian untuk kesihatan jantung.

Berikut adalah 5 khasiat yang perlu kita ketahui tentang Minyak Zaitun.

  1. Sumber lemak tak tepu yang membantu mengurangkn “triglycerides” dan juga low-density lipoprotein (LDL) selain meningkatkan high-density lipoprotein (HDL). Jelaslah bahawa Minyak Zaitun sangat baik untuk kesihatan jantung dan juga saluran darah.
  2. Membantu mengawal atur gula yang lebih baik dan meningkatkan sensitivity gula terhadap insulin. Ia amatlah sangat baik untuk kesihatan jantung apabila kadar gula dalam darah di optimumkan.
  3. Kandungan Omega 3 yang sangat diperlukan diperlukan oleh tubuh badan. Jelasnya, Omega 3 kita kena daptkan dari sumber luar dari diet tetapi Minyak Zaitun sudah memadai dengan 2 sudu besar sehari. Dengan amalan tersebut ia sudah mencukupi untuk memberikan keperluan harian Omega 3 yang diperlukan untuk kesihatan jantung.
  4. Membantu untuk kestabilan tekanan darah tinggi. Tekanan darah banyak menunjukkan perubahan positif setelah amalkan Minyak Zaitun menjadi lebih stabil. Tekanan darah yang baik dapat kurangkan tekanan ataupn bebanan pada organ jantung yang sentiasa aktif berdenyut setiap masa.
  5. Minyak Zaitun antara yang terbaik khasiatnya adalah tinggi nilai “antioxidants” (antioksida) dan anti -inflammatory (anti-keradangan), malah ada dalam beberapa kajian contohnya “observational studies”, pngambilan Minyak Zaitun yang istiqamah menunjukkan pengurangan risiko masalah jantung dan juga beberapa masalah yang lain-lain seperti mengurangkan risiko sebahagian kanser yang lain dan dementia (nyanyuk).

Jom, kekalkan kesihatan jantung anda degan mengamalkan lemak sihat iaitu OLIVIE PLUS MINYAK ZAITUN “EXTRA VIRGIN”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *