fbpx

Fakta Minyak Zaitun Asli, Jangan Mudah Tertipu !

Pengamalan Minyak Zaitun kini menjadi popular di masyarakat kita. Khasiatnya yang bagus untuk melindungi dari risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan membantu dalam membekalkan tenaga kepada kita. Ori & Kualiti, dua perkataan ini mesti sentiasa ada di dalam fikiran kita. Culture “Kualiti” sudah menjadi kebiasaan terutamanya di Olive House yang mementingkan kualiti sesuatu makanan yang ‘preserve’ kandungan nutrisi di dalamnya. 

Sekarang banyak dah isu berkaitan minyak zaitun asli masing-masing ghairah berkongsikan bahawa minyak zaitun merekalah yang Terrrrr.. paling asli. Tapi jangan risau, harini kita akan ketahui beberapa fakta berkaitan minyak zaitun yang asli. 

Apabila bercakap pula berkaitan tentang keaslian, ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) Value. Ia adalah ujian makmal yang dilakukan untuk menentukan “Total Antioxidant Capacity (TAC) / keupayaan jumlah antioksidan sesuatu makanan terhadap molekul tertentu yang merangsang aktiviti radikal bebas dan sesetengah molekul lain yan terdedah kepada pengoksidaan. 

Seterunya adalah pemilihan tentang pemilihan buah zaitun iaitu “Maturity of Olives” yang akan membawa kepada tingginya sebatian Fenolik dalam Minyak Zaitun. Tempoh Penyimpanan Buah Zaitun sebelum dibawa kepada proses Perahan juga dititikberatkan Untuk memberikan Kualiti Terbaik kepada customer Nanti.

So, kalau nak cakap asli semua orang boleh cakap asli kan? Tapi ada bukti tak ? Itu persoalannya..

Minyak Zaitun Olivie Plus 30x sudah semestinya asli dan berkualiti. Ia dapat dibuktikan dengan antaranya adalah : 

1. Pensijilan Makanan Organik Dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Sijil ini tidak diberikan oleh KKM sewenang-wenangnya. Ia hanya diberikan kepada produk makanan yang dihasilkan hanya dari ramuan organik termasuk kaedah pemprosesannya.

2. Organik Europe & USDA.
3. Dikeluarkan Oleh pengilang yang mendapat Pensijilan MeSTI (Makanan Selamat Tanggungjawab Industri).
4. Sijil Halal yang dikeluarkan oleh JAKIM.
Bagaimana pula dengan ‘Certificates of Analysis’ (COA) ? Sudah semestinya produk keluaran Olive House mempunyai COA tetapi ia bukanlah satu kemestian untuk dipamerkan. Tambahan pula, tiada syarat khusus untuk mempamerkan COA pada mana-mana platform atau media sosial. 

Jadi, mengapa masih nak pilih minyak zaitun yang lain kan kalau ada minyak zaitun Olive House. Sudah terang lagi tersuluh keaslian produk tersebut. 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *