fbpx

Kena tipu dengan madu tiruan? Ketahui tips mudah pilih madu asli

Ramai yang suka makan madu kerana khasiatnya yang sangat tinggi, baik untuk kesihatan.

Akan tetapi ramai yang turut kecewa sebab terbeli madu yang tiruan, tidak asli, dicampukan dengan gula dan pewarna karamel.

Jika kita membuat carian internet, ada banyak cara yang dikatakan boleh menentukan madu itu asli atau tidak.

Antara tipsnya seperti bagi semut makan, jika semut tidak makan maksudnya asli, atau masukkan dalam air, jika ia tenggelam dalam air, ia adalah asli, dan bermacam-macam lagi cara.

Tetapi tahukah anda, hanya ada satu cara yang sebenar yang betul-betul boleh menguji ketepatan keaslian sesuatu madu itu iaitu hasil ujian makmal. Betul tu!, Hanya melalui ujian makmal dapat diperiksa secara saintifik samada sesuatu itu ada campuran gula putih atau tidak yang mengakibatkan ia jadi tak asli.

Tapi kan, ujian makmal ni mahal perkhidmatannya, rasa macam tak logik untuk kita pengguna nak pakai duit sendiri untuk buat ujian makmal.

Jadi sebagai pengguna, salah satu cara lain untuk tentukan madu tu ori dan asli dengan melihat label. Tahukah anda Kementerian Kesihatan Malaysia mengeluarkan logo Autentik kepada produk madu di Malaysia yang memenuhi piawaian ketat termasuk ujian makmal. Jadi, jika dah ada logo autentik, usah ragu dan risau, confirm ori dan asli tau, tiada ragu-ragu untuk membeli.

Korang tahu tak Madu Olive House didatangkan khas daripada pergunungan Kyrgzystan juga mendapat sijil autentik daripada Kementerian Kesihatan Malaysia tau, so confirm asli dan ori, boleh dapatkan di www.aafiyatmall.com atau ejen-ejen di seluruh Malaysia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *